You are currently browsing the Gratisantivirusprogram.com posts tagged: ta bort virusSå tar du bort virus

Det är alltid enklare för ett antivirusprogram att stoppa ett virus än att ta bort det, det är därför som du alltid bör ha ett bra antivirusprogram installerat i din dator från första stund. Om du i alla fall har använt din dator utan att ha ett antivirusprogram eller har haft ett för dåligt skydd bör du snarast installera ett bra gratis antivirusprogram. Såna program hittar du såklart här på gratisantivirusprogram.com.

När du har installerat ett kompetent antivirusprogam bör du först av allt skanna hela din dator med det så du vet om du är drabbad av virus, spionprogram eller någon annan skadlig kod eller inte. Om du är drabbad måste du omedelbart ta bort det. Så här gör du:

Ta bort virus – steg för steg

Steg 1. Om ditt antivirusprogram hittar virus är det mycket möjligt att det kan ta bort viruset på en gång. Om det verkar som att ditt antivirusprogram har lyckas få bort viruset bör du ändå starta om din dator och skanna den igen för säkerhetsskull. Ibland kan det nämligen vara så att den skadliga koden dyker upp igen och om så är fallet måste du vidta andra åtgärder.

Steg 2. Koppla bort dig från nätet, starta om datorn och se till att bara nödvändiga processer används. Du kan även stänga av onödiga processer med aktivitethanteraren. Skanna sedan hela din dator och låt ditt gratis antivirusprogram ta bort viruset, trojanen eller vad du nu har drabbats av. Eftersom de flesta processer är avstänga är det mycket möjligt att viruset eller trojanen inte är aktiverad och då blir det enklare för antivirusprogrammet att ta bort det. Om det inte heller funkar så ska du läsa vidare under steg 3.

Steg 3. Skaffa ett antivirusprogram som du kan bränna på en CD- eller DVD-skiva eller lägga på ett USB-minne och som sedan funkar som en startskiva. Starta sedan datorn från skivan eller USB-minnet och skanna din dator. Nu kommer förmodligen ditt antivirusprogram kunna ta bort viruset eftersom inga datorprocesser är igång eftersom har startat från skivan eller USB-minnet.