Så upptäcker du virus

Här på gratisantivirusprogram.com har vi tipsat dig om hur man slipper virus, hur du skannar efter virus och nu senast skrev vi om hur du tar bort virus. Därför tycker vi att det kan vara på sin plats att skriva lite om hur du upptäcker att du har fått virus i din dator. Naturligtvis kan du djupskanna din dator med ditt gratis antivirusprogram eller med en online scanner om du vill veta om du har drabbats av virus, men det gör man ju inte varje dag precis.

Om din dator blir segare och segare

En dator som blir allt segare kan ha drabbats av virus eftersom det finns virus som förökar sig och som till slut fyller hela din hårddisk, vilket i slutänden gör att din dator inte fungerar alls. Det är därför viktigt att du i god tid skannar din dator med ett bra gratis antivirus annars kan det vara är för sent. Det är emellertid inte alltid det är just virus som gör en dator seg, det kan även handla om att din hårddisk är fragmenterad, att den har för många skräpfiler, att den håller på att bli full eller att din dator har drabbats av ett hårdvarufel.

Om dina filer förändras eller försvinner

Om du inte hittar filer som du är säker på att du inte har slängt kan du ha drabbats av virus. Det kan handla om bilder, musik, videoklipp och dokument. Om till exempel dina Worddokument inte ser ut som de gjorde när du stängde dem sist kan det också vara ett tecken på virus.

Om dina program uppför sig konstigt

Om vissa av dina program öppnas eller stängs av sig själva, om du inte kan spara det du har skrivit i ett dokument, om din webbläsare slussar dig till hemsidor du inte har valt att besöka och dina program strular i största allmänhet kan din dator också ha drabbats av virus. I sådana här lägen är det viktigt att du skannar din dator så snart som möjligt med ett bra gratis antivirusprogram för annars kan problemen förvärras.

Om din dator aldrig vilar

Om din hårddisk jobbar hela tiden, även när du inte använder din dator och alla dina program är stängda, kan din dator ha drabbats av virus som håller på att sprida sig, eller spionprogram som håller på att skicka iväg din känsliga privata information över nätet.  Tänk bara på att din dator även jobbar när ditt antivirusprogram eller Windows Update håller på att ladda ner uppdateringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *