Varning för nätbedrägerier!

Bedragarna på nätet hittar ständigt på nya knep för lura oss på pengar och missbrukar våra identiteter i oseriösa syften. Gratisantivirusprogram.com ska ge dig några exempel på vanliga bedrägerier så att du kan undvika dem.

Nigeriabrev

Dessa bedrägerimail kom från början från Nigeria men idag finns det flera liknande mail. I mailet påstås det ofta att avsändaren var i knipa i sitt hemland (det kan handla om krig eller statskupper) och behöver föra över X antal miljoner kronor till utlandet, det är därför personen kontaktat just dig, det är du som ska hjälpa personen att få pengarna ur landet och mot det får du en stor procent av beloppet. Sedan finns det flera tillvägagångssätt om bedragaren kan använda sig av. De kan be om ditt bankkontonummer som de missbrukar eller så begär de att du sätter in en viss summa pengar på deras konto så att de kan muta banktjänstemän och likande så att de kan få pengarna ur landet. Lärdom: svara aldrig på sådana här mail!

Falska mail från skatteverket

Ett relativt nytt bedrägeri är att man till synes blir kontaktad av skatteverket, t ex från e-postadressen [email protected] eller [email protected], där det står att man har fått en skatteåterbäring. Det kan annars stå att dina uppgifter hos skatteverket är felaktiga och att du måste komplettera uppgifterna. I e-posten finns en länk som ser ut att leda till skatteverket och om man klickar på den kommer man hamna på en sida där man uppmanas att fylla i sina kontouppgifter. Observera att skatteverket aldrig skickar ut mail i sådana här syften, så om du får ett sådant här mail, släng det i papperskorgen direkt.

Det finns även liknande mail som påstås komma från din bank.

Falsk Microsoftsupport kontaktar dig per telefon

De påstår att din dator är angripen av virus som kan radera hela din hårddisk och ber dig att utföra ett antal kommandon för att motverka detta. I själva verket utför du åtgärder som gör att ett spionprogram kan placeras i din dator och detta program kan komma över dina kontokortsnummer, bankkontonummer och inloggningsuppgifter till olika platser på nätet.

{ Comments are closed! }