Antivirusprogram för Linux

Vi på gratisantivirusprogram.com är såklart fullt medvetna om att en dator som använder sig av det grymma operativsystemet Linux är en säker dator. En användare som precis har installerat Linux behöver inte vara speciellt orolig för att drabbas av virus även om han eller hon inte installerar ett antivirus direkt efter installationen, något du som är Windowsanvändare absolut bör göra. Anledningen till att Linux är så pass säkert beror dels på att det inte är lika attraktivt att attackera Linux som Windows eftersom det har betydligt färre användare och dels på grund av den säkra arkitekturen, trots det är Linux ingalunda helt skyddat från virus som du nu kommer att få se.

Därför är Linux inte helt säkert

  • Det finns faktiskt sabotageprogram som angriper Linux, de mest kända är trojanerna ZipWorm och Turla vars uppgift är samla på användarnas känsliga information och skicka iväg den till fel händer. ZipWorm attackerade många företagsdatorer och hemdatorer medan Turla skapades för att spionera på stora läkemedelsföretag, regeringar, militären och universitet runt om i världen vilket ledde till stora problem för de drabbade.
  • Brandväggarna till Linux sällan lika säkra som brandväggarna för Windows. Orsaken till det är att tillverkarna lägger mer energi på Windowsbrandväggarna eftersom Linux räknas som ett relativt säkert operativsystem i jämförelse med Windows och för att det har färre användare.
  • En riktigt kunnig Linuxanvändare kan göra datorn grymt säker men de som inte är lika insatta uppnår sällan samma höga säkerhet.

Tips på två gratis antivirus till Linux

ClamAV. ClamAv är en klassisk virusskanner som många Linuxfantaster använder sig av. Den stoppar förvisso inte virus i realtid men är grymt bra på att hitta och ta bort skadliga koder. Det här är ett bra alternativ för dig som kan tänka dig att skanna din Linuxdator med jämna mellanrum.

AVG Free for Linux. AVG har ett utmärkt gratis antivirus för Linux som håller samma höga nivå som alla deras andra gratisprogram. Du kan skanna din dator med AVG Free for Linux men det skyddar även datorn i realtid, precis som alla andra antivirus gör.

{ Comments are closed! }