Så tar du bort adware

Tidigare har vi skrivit om hur man tar bort virus här på gratisantivirusprogram.com, men om du har drabbats av det elände som kallas för Adware måste du kanske använda en annan metod. Adware är nämligen ett litet skitprogram som ligger i gråzonen mellan vad som räknas som ett oskadligt program och ett skadligt program. Det raderar inga filer eller försöker sno dina bankkontouppgifter, men det kan ändå vara grymt irriterande eftersom det kan göra så att du hamnar på oönskade hemsidor, drabbas av oönskade popupprutor med reklam, installerar tillägg som inte går att ta bort och tvingar dig att använda en sökmotor du inte vill använda. Därför ska vi nu visa dig hur du blir av med eländet.

Använd anti-adware

Det absolut enklaste sättet att ta bort Adware som inte fixas av ditt vanliga antivirusprogram är att använda sig av ett anti-adware. Med ett klick kan du skanna din dator med det och det går fort. När det hittat alla små eländiga filer och tillägg klickar du en gång till för att ta bort det, sedan startar du om datorn. Mycket smidigt alltså. Testa gärna AdwCleaner som är ett riktigt bra litet Anti-adware som du inte ens behöver installera i datorn.

Manuell borttagning av Adware

Du kan även ta bort Adware manuellt, men hur du ska gå till väga beror på vad för slags Adware du har drabbats av. Normalt kan du emellertid gå till väga på det här sättet:

  1. Gå till din webbläsares inställningar och försök att ta bort den oönskade sökmotorn om du har drabbats av en sådan. Ibland kan man byta webbadress på den till din vanliga sökmotor om det inte funkar.
  2. Gå till ”avinstallera ett program” i kontrollpanelen och sök upp sökmotorns namn och när det hittas ska du avinstallera det.
  3. Gå till tillägg i din webbläsare och bocka för den lilla rutan ”programmerarläge” om du använder Chrome som de flesta gör, och då ser du vilket program-ID Adware-tillägget har. Kopiera program-ID:et.
  4. Skriv ”reg edit” med Windows sökfunktion och öppna detta program. Klistra in program-ID:et i Reg Edits sökfunktion så letar det efter adwarets registernycklar och tar bort dem.
  5. Kolla om du även kan ta bort tillägget i själva webbläsaren.
  6. Starta om datorn.

I de allra flesta fall brukar det här fungera, men som sagt, det beror på vilket Adware du har drabbats av. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *