Svårt att få bort virus? Läs det här

Risken finns att din dator redan är drabbad av virus eller något annat sabotageprogram när du laddar ner ett nytt gratis antivirusprogram om ditt gamla antivirus inte hållit måttet. Det här upptäcks garanterat av ditt nya antivirus när du installerar det eftersom de flesta antivirusprogram brukar leta efter skadliga koder innan det installeras och dessutom brukar det göra en snabbskanning av datorn direkt efter att det har installeras. Vi på gratisantivirusprogram.com rekommenderar emellertid att du alltid skannar hela datorn när ditt nya antivirus är installerat.

Tar mitt nya antivirusprogram bort viruset automatiskt?

Okej, vad händer då om ditt nya gratis antivirusprogram hittar virus eller något annat otyg? Naturligtvis försöker det ta bort de skadliga koderna och ofta går det hur bra som helst, men inte alltid. Det är tyvärr så att det brukar vara svårare att ta bort virus än att stoppa det, det är därför det är så viktigt att ha ett riktigt bra antivirusprogram från början. Även om det verkar som att ditt gratis antivirusprogram lyckats avlägsna de skadliga koderna bör du alltid starta om datorn och skanna den igen, för ibland kan det visa sig att de är aktiva ändå om det vill sig riktigt illa.

Så här gör du om borttagningen misslyckas

Om ditt antivirus inte lyckas få bort viruset, eller vad du nu har drabbats av, måste du vidta andra åtgärder. Vi rekommenderar att du först testar det här:

  1. Starta om datorn i felsäkert läge med det commando som gäller för just din dator. När du gör det startas bara de absolut nödvändigaste processerna vilket minskar risken för att den skadliga koden blir aktiv och det är alltid enklare för ett antivirusprogram att ta bort skadliga koder när det inte är aktiva.
  2. Skanna hela datorn och när den hittar viruset kan du välja att ta bort det med antivirusprogrammet eller sätta det i karantän.
  3. Starta om datorn och skanna den igen så ser du om du blivit av med eländet.

Om det här inte funkar bör du ladda ner ett antivirus som du kan lägga på en CD-skiva eller ett USB-minne som då fungerar som en startskiva och starta programmet därifrån, till exempel Panda har sådana startskivor/räddningsskivor. Nu är det högst troligt att ditt gratis antivirusprogram kan ta bort viruset utan några som helst problem eftersom datorn nu startar från en virusfri skiva.

{ Comments are closed! }