You are currently browsing the Gratisantivirusprogram.com posts tagged: undvik virusTips för att slippa virus

Förutom att skaffa antivirusprogram så finns det lite annat man kan tänka på:

Många virus sprids genom fildelning. Det gäller inte bara illegal fildelning på torrentsidor som The Piratebay utan även filer som vänner delar med sig av på internet utan att veta att filerna är smittade. Skanna därför alltid de filer du vill ladda ner med dina antivirusprogram och antispionprogram.

Ofta sprids virus med e-post. Ladda aldrig ner filer från okänd avsändare. Skanna alltid bilagor. Det gäller även bilagor från dina vänner eftersom de kan innehålla smittade filer som de inte vet om.

Du bör även vara försiktig med att klicka på länkar som verkar suspekta eftersom de också kan vara en källa för virusspridning. Även länkar från vänner kan utan deras vetande sprida virus.

Om du lånar en CD-skiva, en extern hårddisk eller ett USB-minne för att föra över polarens filer till din dator bör du alltid skanna filerna med dina antivirus- och antispionprogram innan du för över dem till din dator.

Andra åtgärder

Använd en bra e-posttjänst som Gmail eller Windows Live som har bra spamfunktionter. Då slipper du en masas skräppost som du kanske frestas att öppna.

Installera ett plugin som heter ”no script” till din webbläsare. Sådana plugin finns till webbläsare som Google Chrome, Mozilla Firefox och Internet Explorer. De förhindrar att oönskade script körs i din browser.

Var försiktig med codec.  Vissa hemsidor kräver det att du laddar ner ett visst codec för att du ska kunna spela upp en mediefil. Detta codec kan vara fullt av virus! Kolla runt på internet om codecet verkar seriöst.

Du behöver inte betala mycket pengar för ett antivirus. Det finns till och med flera gratis antivirusprogram som vi listar här på gratisantivirusprogram.com, och de är fullt dugliga i många fall. Är det däremot extremt viktigt att man inte vill bli drabbad av virus så rekommenderar vi att köpa ett antivirusprogram istället då de alltid är uppdaterade mot nya virus.