Behöver man bara ett antivirusprogram?

Vi kan inte nog trycka på om hur viktigt det är att ha ett antivirusprogram. Om du inte har ett antivirusprogram kommer du snart att få virus, trojaner och annat elände i din dator, det är ett som är säkert. Men räcker det verkligen med att bara ha ett antivirusprogram? Det finns ju även antispionprogram, brandväggar och andra viktiga skydd i de kompletta internetsäkerhetspaketen, är inte dessa skydd minst lika viktiga? Svaret är både ja och nej och vi ska förklara varför.

Antispionprogram

Ett antispionprogram är ett program som är specialiserat på att stoppa enbart spionprogram. Om du har ett gratis antivirusprogram som är grymt bra på att stoppa virus men inte lika bra på att stoppa spionprogram kan det vara bra att även installera ett antispionprogram. Du kan ta reda på hur bra ditt antivirusprogram är på att stoppa virus och spionprogram genom att läsa tester hos AV-Test, AV Comparatives och PC Mag. Det bästa är trots allt att skaffa ett gratis antivirusprogram som är grymt bra på att stoppa både virus och spionprogram så du slipper ha två program för ändamålet. Det finns faktiskt sådana antivirusprogram.

Brandvägg

En brandvägg förhindrar att obehörig trafik tar sig till och från din dator, en trafik som kan sprida din privata information över nätet. Windows har som bekant en inbyggd brandvägg och den är rätt okej, men det finns betydligt bättre brandväggar än Windows egen. Det är inte helt nödvändigt att skaffa en brandvägg från tredje part, men vi rekommenderar ändå att du gör det eftersom som Windows brandvägg inte riktigt håller måttet. Om du inte vill lägga ut några pengar på en ny brandvägg finns det flera bra gratis brandväggar att välja på.

Internetsäkerhetspaket

I ett internetsäkerhetspaket ingår ett antivirus, en brandvägg, ett verktyg som förbättrar datorns prestanda och en funktion för säker e-handel och säkra banktransaktioner på nätet. Så brukar det i alla fall se ut. När det gäller prestandaverktygen så kan du ladda ner liknande verktyg gratis på nätet, men när det gäller säker e-handel och säkra banktransaktioner finns inga bra alternativ. Dessutom har ett säkerhetspaket ofta funktioner som föräldrakontroll, identitetsskydd och ett effektivt skydd mot bedrägerier.

Det är svårt att svara på om du ska skaffa ett komplett internetsäkerhetspaket eller inte, men det finns i alla fall två fördelar med att ha ett säkerhetspaket. Den ena fördelen är att du bara behöver ha ett enda program som håller reda på virus, spionprogram och obehörig trafik istället för flera. Den andra fördelen är att ett säkerhetspaket har många viktiga säkerhetsfunktioner som ger dig ett komplett skydd mot alla slags hot.

Slutsats

Om du har ett riktigt bra gratis antivirusprogram som stoppar både virus och spionprogram effektivt behöver du inget antispionprogram, men du bör helst skaffa en gratis brandvägg från tredje part. Om du tycker att du har råd att betala för ett internetsäkerhetspaket är det egentligen det bästa alternativet eftersom det har en mängd extra säkerhetsfunktioner som gör ditt liv på nätet så säkert som det bara går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *