Undvik Facebook-bedrägerier

Facebook är inte alls en så säker plats som många kanske tror, och då syftar vi inte på nätmobbing, trakasserier eller NSA- och FRA-spionage utan på internetbedrägerier. Därför tänkte vi på gratisantivirusprogram.com titta närmare på detta problem och hur du skyddar dig mot bedrägerier på Facebook.

Så går det till

  1. Farliga fejkannonser skapas. Dagens mest avancerade Facebookbedragare består av organiserade ligor som vill nå så många Facebookanvändare som möjligt. De skapar fejkade annonser som ser ut att komma från seriösa väletablerade företag som de vill att så många som möjligt ska dela och klicka på. Erbjudandena och annonserna kan se ut att komma från företag som IKEA eller H&M. Till sin hjälp har bedragarna psykologer och beteendevetare som hjälper dem att skapa så lockande fejkannonser som möjligt.
  2. Det här händer när du klickar på annonsen.  När du klickar på en fejkannons eller ett fejkerbjudande hamnar du ofta på en farlig hemsida, då kan det här ske:
  • Hemsidan smittar din webbläsare med ett script som tar sig igenom ett säkerhetshål i din webbläsare. Scriptet kan sedan smitta din dator med en trojan som oftast är ett spionvirus som kan samla på dina känsliga uppgifter som bedragarna sedan använder sig av, till exempel kontonummer, kontokortnummer, användarnamn och lösenord.
  • Du kan hamna på ett frågeformulär som du måste fylla i för att få ta del av blufferbjudandet. I formuläret ska du inte sällan fylla i känsliga uppgifter, till exempel din Facebookinloggning så att de kan kapa ditt Facebookkonto.

Så undviker du Facebook-bedrägerier

  • Nappa aldrig på för bra erbjudanden. Om du hittar ett erbjudande på Facebook som verkar vara för bra för att vara sant är det förmodligen det. Då handlar det med all sannorlikhet om ett Facebook-bedrägeri.
  • Sök på Google. Innan du klickar på en annons bör du googla namnet på annonsen eller på webbadressen. Lägg gärna till ”scam” eller ”bedrägeri” när du kollar upp annonsen. Det finns nämligen en massa antiscamsajter och forum som hela tiden listar nya internet- och Facebook-bedrägerier.
  • Befinner du dig på Facebook? Ibland när man klickar på en bluffannons ser det fortfarande ut som att man befinner sig på Facebook fast man inte gör det. Kolla därför att webbadressen du befinner dig på verkligen är Facebooks riktiga webbadress.
  • Skaffa ett riktigt bra antivirusprogram. Det finns riktigt bra gratis antivirusprogram (och kommersiella också för den delen) som du kan skanna länkar med och som har full koll på din Facebooksida. Om du inte redan har ett sådant gratis antivirusprogram bör du skaffa ett idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *